26.09.2023

Kunnan kiinteistöille on avattu sähköautojen latauspisteitä

Pälkäneen kunta on avannut hybridi- ja täyssähköautojen latauspisteitä kunnan kiinteistöille. Ensimmäiset pisteet on toteutettu kunnanviraston ja Kostia Areenan pysäköintialueille. Paikat ovat käytettävissä eParking-sovelluksella. Lataushinta on 0,25 €/kWh. Osa latauspaikoista on varattu kunnan työntekijöiden käyttöön.  

Kunnantalon edessä sijaitsevalla parkkialueella (os. Keskustie 1) on yhteensä kuusi TYPE2-latauspaikkaa, joista kahta voi käyttää vapaasti e-Parking -sovelluksella. Loput neljä paikkaa on varattu arkisin klo 7–16 kunnan työntekijöille, mutta muuna aikana, kuten iltaisin ja viikonloppuisin, ne ovat kaikkien käytettävissä. Samalla periaatteella kunnantalon parkkialueella on käytettävissä myös kuusi hidaslatauspaikkaa.   

Kostia Areenan piha-alueella (os. Kehätie 7) on kaksi kunnan työntekijöille osoitettua TYPE2-paikkaa, ja kaksi yleiseen käyttöön.   

- Varatun ajan ulkopuolella kuka tahansa voi tulla lataamaan autoaan. Opasteisiin ja merkintöihin on tulossa täydennystä, mutta muutoin on valmista. Latauspiste on toiminnassa läpi vuorokauden. Muu kuin latauspysäköinti ei ole näillä paikoilla sallittua, Pälkäneen kunnan kiinteistöinsinööri Anu Muhonen kertoo. 

Latauspisteiden käyttö vaatii rekisteröitymisen eParking-järjestelmään, jossa käyttäjää veloitetaan toteutuneen latauksen mukaan.eParking on tamperelaisen IGL-Technologies Oy:n kehittämä palvelu.   

Anu Muhonen kertoo, että kunnassa valmistaudutaan 1.1.2025 voimaan tulevaan lakiin, joka velvoittaa yli 20 parkkipaikan toimitilakiinteistöjä tarjoamaan vähintään yhden latauspaikan.   

–  Nyt on tehty kunnassa avaus asiaan. Paljon on uutta, ja harjoittelemme. Laitteiden ja sovellusten teknologiat muuttuvat nopeasti. Seuraamme käyttöä ja tarpeita ja reagoimme tarvittaessa, Muhonen toteaa.  

– Pälkäneen kunnan työntekijöistä osa kulkee työpaikalleen pitkästä matkasta. Sähkö- ja hybridiautojen määrän lisääntyessä vastaamme siihen, että latauspaikkoja on riittävästi saatavilla, ja että voimme tukea hiilivapaata työmatka-autoilua.   

Kunnan tavoitteena on laajentaa latauspisteverkostoa tulevina vuosina investointirahojen puitteissa. Luopioisten liikuntahallille on tehty valmistelevia asennustöitä latauspaikkojen käyttöönottoon.  

Sähköautojen latauspisteiden lisääminen kunnan kiinteistöihin on kirjattu toimenpiteeksi Pälkäneen kunnan Ilmastovahtiin. Ilmastovahdista voi seurata, mitä toimenpiteitä kunta tekee hiilineutraaliustavoitteen eteen ja kuinka toimenpiteet etenevät. https://ilmastovahti.palkane.fi/actions/36 

Lisätietoja: kiinteistöinsinööri Anu Muhonen, p. 050 304 6730, anu.muhonen@palkane.fi