Iloa ja hyvinvointia kulttuurista

Iloa, oppia ja hyvinvointia kulttuurista 

Pälkäneellä voi nauttia kulttuurista monipuolisesti ja olla aktiivisesti sen tekijänä. Toimintaa ja puitteita kokemiseen ja tekemiseen tarjoavat kunta, yhdistykset, yritykset ja muut organisaatiot. Mahdollisuuksia on ympäri Pälkänettä, keskustasta eläväisiin kyliin.  

Koe kulttuurin hyvää tekevä ja arkea rikastuttava vaikutus! 

Kirjasto

Kirjaston palvelut ovat saavutettavissa Pälkäneen keskustassa Onkkaalassa, jossa toimii pääkirjasto Arkki, sekä Luopioisten kirkonkylän keskustassa sijaitsevassa lähikirjastossa. Aitoon kylässä on lainausasema. Kuohijoen kylässä poikkeaa Hämeenlinnan kaupungin kirjastoauto.   

Pälkäneen kirjastot kuuluvat PIKI-yhteisjärjestelmään ja ovat seutukuljetusten piirissä. Kirjat kotiin -palvelua voi hyödyntää esimeriksi sairauden aikana.  

Kirjastokortti mahdollistaa pääsyn myös monenlaisiin verkossa oleviin palveluihin ja materiaaleihin, kuten PIKI-kirjastojen e-kirjapalveluun sekä kirjastokinoon.   

Kesällä kirjastosta on lainattavissa potku- ja rullalautoja. Nepsy-välinelainaamo palvelee erityisryhmiä. 

Kirjastot

Museot ja näyttelyt

Taidenäyttelyitä on esillä ympäri vuoden muun muassa Mikkolan Navetan galleriatilassa Luopioisissa sekä pääkirjasto Arkissa. 

Kesäaikaan on avoinna erilaisia museokohteita, kuten lukupitäjän historiaa avaava Daniel Medelplan -museo sekä kunnan ylläpitämät kotiseutumuseot Pälkäneellä ja Luopioisissa. Kesällä taide valtaa Mikkolan pihapiirin vanhoja rakennuksia, ja myös muualla kunnassa on esillä taiteentekijöiden näyttelyitä. 

Museoihin ja näyttelyihin on tavallisesti vapaa pääsy. Sovittaessa järjestyvät opastukset ja ryhmävierailut.  

Museot ja galleriat

Valkeakoski-opisto

Kansalaisopiston kursseilla ja ryhmissä on tarjolla oppia, virkistyä ja yhdessä tekemisen iloa ikään katsomatta. Pälkäneellä kurssit toteuttaa Valkeakoski-opisto, ja teemoja on valittavana muun muassa musiikkiin, liikuntaan, taiteeseen ja tanssiin liittyen. 

Kursseja pidetään ympäri kuntaa, ja verkkototeutus lisää saavutettavuutta. Toimintakauden aikana kursseilla tuotetaan myös esityksiä kuten teatterinäytöksiä. 

Valkeakoski-opisto

Liikunta

Pälkäneen luonto ja ajanmukaiset liikuntapaikat tarjoavat kaikenikäisille mahdollisuuden aktiiviseen liikkumiseen. Myös liikunnan tavoitteelliseen harrastamiseen on mainiot mahdollisuudet. Liikkujien erilaiset tarpeet on huomioitu, ja muun muassa ikäihmisille on räätälöityä toimintaa ja omia kuntosalivuoroja. 

Ulkoilijaa palvelevat muun muassa valmiit radat ja reitistöt, ulkoliikuntavälineet, frisbeegolfradat, latuverkosto sekä reititetyt kohteet kuten monipuolinen Laipanmaan retkeily- ja vaellusalue. 

Pälkäneen Luja-Lukko ja Valkeakoski-opisto järjestävät erilaisia ohjattua liikuntaa. Kostia-areena ja Luopioisten liikuntahalli tarjoavat tilat ja välineitä sisäliikuntalajeihin.  

Pälkäneen kunta, vapaa-aikatoimi

Pälkäneen kunta, retkeily ja virkistys

Kulttuurireitit

Eri puolella kuntaa sijaitsee neljä maastoon merkittyä kulttuurireittiä. Reitteihin on toteutettu tarinat, jotka vievät matkalle Pälkäneen kulttuurihistoriaan. Tarinat voi kuunnella qr-koodin kautta Visit Pälkäneen -sivuilla.  

Kulttuurireitit kulkevat pääosin helpossa, esteettömässä maastossa. Reitin pituus on 1,5 - 4 km, ja kesto on 1 - 2,5 tuntia. Laipanmaan kulttuurireitti kulkee metsäpoluilla.  

Visit Pälkäne, kulttuurireitit

Yhdistystoiminta

Pälkäneellä voi osallistua aktiiviseen hyvän mielen toimintaan lukuisissa, eri puolilla kuntaa toimivissa yhdistyksissä ja seuroissa. Kyläyhdistykset vaalivat kylien identiteettiä ja elinvoimaa. Toimintaa on vauvasta vaariin. 

Pälkäne, yhdistykset

Lähitorit

Ikäihmisten lähitoreille voi tulla tapaamaan muita ja saamaan tukea omaan arkeen. Toreille kokoonnutaan esimeriksi lukemaan ja kahvittelemaan tai osallistumaan erikseen ilmoitettaviin ohjelmatuokioihin. Ohjelmaa tuottavat paikalliset yhdistykset yhteistyössä Pirhan kanssa. Toiminta on maksutonta.  

Pälkäne, lähitorit

Tapahtumat ja tilaisuudet

Tapahtumia on ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäkaudella tarjonta on runsas. Isoon osaan tilaisuksia on vapaa pääsy. Ajankohtaista tietoa tapahtumista saa Pälkäneen kunnan tapahtumakalenterista sekä yhdistysten, seurojen, kylien ja muiden toimijoiden omilta sivuilta. 

Kulttuuriyhdistykset

Kyläyhdistykset

Tukea kulttuurin harrastamiseen

Pälkäneläiset yli 65-vuotiaat saavat 50 % alennuksen kaikista Pälkäneellä tapahtuvista Valkeakoski-opiston kursseista. Liikuntakurssit ja yhteislaulut ovat maksuttamia. Lue lisää.

Pälkäneen kunnassa on innovoitu lukuresepti, jolla kannustetaan 1 - 6-vuotiaita lapsia ja heidän perheitään lukuharrastuksen pariin. Lukuresepti annetaan neuvolassa ja reseptillä olevat kirjat noudetaan paikallisesta kirjastosta.