Retkeilyalueet

Laipanmaan - Sappeen retkeily- ja ulkoilureitit

Laipanmaa on yksi Etelä-Suomen suurimmista yhtenäisistä erämaa-alueista. Laipanmaan pinta-ala on noin 15 000 hehtaaria, joka kasvaa suurimmaksi osaksi normaalia metsätalousmetsää. Laipanmaa sijaitsee Kangasalan ja Pälkäneen alueella. Laipanmaassa on opastettuja polkuja noin 30 km, joiden varrelta löytyy useita hyvin varustettuja taukopaikkoja. Myös Sappeen matkailukeskukselta lähtee noin 2,5 kilometrin reitti, jonka päässä on taukopaikka laavuineen.

Laipanmaan reitteihin ja historiallisiin kohteisiin voit tutustua tarkemmin Laipanmaan nettisivujen kautta, osoitteessa laipanmaa.fi

Painettuja retkeilykarttoja on saatavana Pälkäneen ja Kangasalan kuntien palvelupisteistä ja Pälkäneen Urheilu Ja Kalastuksesta.

Kartat:
Laipanmaa-Sappee
Laipanmaa 
 

 

Pakanrannan rantareitti

Rantareitti on helposti saavutettava virkistys- ja retkeilykohde Pälkäneen keskustan läheisyydessä. Reitti alkaa Pakanrannan uimarannanan pysäköintialueelta, os. Uimarannantie 14, Pälkäne. Kävelyväylä seuraa Mallasveden rantaa, ja maisemat avautuvat järvenselälle. Reitti on esteetön 700 metrin matkalta rantaviivaan rakennetulle katselulavalle / kääntöpaikalle saakka. Esteettömän osuuden jälkeen voi jatkaa Peltoniemen kiertävälle maisemapolulle, jonka pituus on noin 500 m.

Rantareitti sopii ominaisuuksiltaan hyvin lapsiperheille sekä ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille. Reitin varrella on penkkejä levähtämiseeen ja maisemien ihailuun. Alueella ei ole tulipaikkaa. Uimarannan palvelut, ulkokuntolaitteet, beach volley -kenttä ja kesäaikaan kioski, ovat samalla kertaa saavutettavissa. 

Rantareitin opaste

 

 

Kukkosaaren virkistysalue

Kukkosaaren virkistysalue sijaitsee Pälkäneen ja Hämeenlinnan (entisen Hauhon kunnan) raja-alueella, Vihavuoden kylässä. Alue on hankittu Pirkanmaan virkistysalueyhdistyksen toimesta sen jäsenkuntien hallintaan. Alueella on laavu, puuvarasto, wc ja laituri. Ulkoilureitin pituus on noin 2 km.  

Alueen reittikartta 

Kukkosaaren laavu

Pälkäneen kunta on jäsenenä Pirkanmaan ja Hämeen virkistysalueyhdistyksissä, joiden kautta hankitut alueet ovat myös kuntalaisten vapaassa käytössä. Lähimmät virkistysalueet Kukkosaaren lisäksi ovat Hietasalon alue Kuohijärvellä ja Vähäniemen ja Tohkoon alue Hauhon Iso-Roineella. Tarkemmat tiedot löydät virkistysalueyhdistysten sivuilta:
Pirkanmaan virkistysalueyhdistys
Hämeen virkistysalueyhdistys 

Pyykkisaaren laavu ja lintutorni

Pyykkisaaren laavu ja lintutorni sijaitsevat Luopisissa keskustan läheisyydessä, Mikkolanlahden pohjukassa. Kohde on helposti saavutettavissa ja soveltuu mainiosti lähiretkeilyyn. Auton voi jättää Luopioisten Seuratalon (Seuratie) läheisyydessä olevaan laavuparkkiin, josta pääsee siirtymään kävellen kevyen liikenteen väylää pitkospuiden lähtöpaikkaan. Pyykkisaaren rantakaisilikko kätkee suojiinsa kunnostetun lintutornin ja laavu löytyy niemenkärjestä upealta paikalta.