Ravitsemus

Tuoreita kasviksiaTerveellinen ravitsemus on kokonaisuus, jossa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat pitkällä aikavälillä. Kun päivän ateriat ovat monipuolisia, ei yksittäisiin ravintoaineisiin tarvitse niinkään kiinnittää huomiota. Terveellisesti voi syödä monella tavalla ja jokaiselle löytyy oma tapa syödä hyvin. Päivittäinen tarve riippuu iästä, sukupuolesta, fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista yksilöllisistä tekijöistä.

Terveellisen ruoan lisäksi on hyvä tarkkailla myös painoa. Painonhallinta ehkäisee lihavuuteen liittyvien sairauksien puhkeamista ja hidastaa jo puhjenneen sairauden etenemistä. Ylipaino on ehkäistävissä terveellisellä ruokavaliolla, kohtuullisella annoskoolla, säännöllisellä ateriarytmillä ja hyvillä liikuntatottumuksilla.

Napostelun sijaan kannattaa aterioida säännöllisesti, mikä ylläpitää vireyttä ja ehkäisee liian pitkien ateriavälien aiheuttamaa hallitsematonta syömistä. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa käyttää runsaasti ja monipuolisesti ja välttää sokeria, alkoholia ja runsasrasvaisia ruokia.

Tietoutta terveellisestä ruokavaliosta löydät useilta verkkosivustoilta, tässä joitakin vinkkejä:

Syö hyvää -sivusto

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos: Elintavat ja ravitsemus

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Terveyttä ruoasta

Marttojen sivuilta löydät tietoa ravitsemuksesta, ruoanvalmistuksesta sekä reseptejä.

Vireyttä seniorivuosiin