Liikkuminen

Jalkapallon pelailuaLiikkumisella on monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen. Liikkuminen muun muassa virkistää ja auttaa jaksamaan sekä helpottaa unen saantia. Terveysliikunta pitää yllä terveyttä ja kuntoliikunta kohottaa sen lisäksi kuntoa eri tavoin. Runsasta päivittäistä istumista tulisi välttää, sillä se on riskitekijä, jonka vaikutuksista on tutkittua tietoa.

Säännöllisten liikuntatottumusten muotoutuminen jo lapsena ja nuorena on tärkeää. Lasten liikuntataidot, liikkuvuus ja liikehallinta kehittyvät ensimmäisen kymmenen elinvuoden aikana. Kaikkein kriittisin aika lienee päiväkoti-ikäisenä ja aivan alakoulun alussa – silloin on tärkeää, että lapsi liikkuu monipuolisesti ja hänelle kertyy eri tavoin haastavaa päivittäistä fyysistä aktiivisuutta. Lapsena ja nuorena harrastettu liikunta lisää todennäköisyyttä liikunnan harrastamiselle myös aikuisiässä.

UKK-instituutin sivut tarjoavat laajasti tietoa terveysliikunnasta. Sieltä löydät muun muuassa vinkkejä liikunnan aloittamiseen, tietoa painonhallinasta sekä terveysliikunnan suositukset.

Terve koululainen -hanke on koonnut kattavasti tietoa lasten ja nuorten liikkumisen edistämisestä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Liikkeestä vireyttä -sivulle on myös koottu linkkejä ja tietoutta liikunnasta ja sen aloittamisesta.