Puuaapinen ja lukutaito

Kostianvirran taistelun muistomerkki

Kostianvirran taistelu Ruotsin ja Venäjän joukkojen välillä käytiin vuonna 1713. Taistelun seurauksena Ruotsi hävisi koko sodan, Ruotsin suurvalta-asema päättyi, venäläiset miehittivät Suomen ja alkoi raskas Isovihan aika, joka kesti aina vuoteen 1721, jolloin rauhan solmittiin osapuolten välillä.

Sota oli raskas, ja monia suomalaisia sotilaita kaatui. Isovihan aika kosketti merkittävästi myös siviiliväestöä. Monet lähtivät metsiin ja piilopirtteihin valloittajaa pakoon, ja monet niistä, jotka jäivät paikoilleen, joutuivat maksamaan siitä hengellään.

Sodalla oli kuitenkin kaikessa kauheudessaan myös kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia. Ruotsin menettäessä suurvalta-asemansa sen ote Suomesta heikkeni, ja tämä johti vajaan sadan vuoden kuluttua siihen, että Suomi liitettiin Venäjään autonomisena suuriruhtinaskuntana. Kun toiset sata vuotta kului tuosta hetkestä, Suomi itsenäistyi vuonna 1917 Venäjän vallankumouksen jälkeen.

Isovihan ankeina vuosina saatiin aikaan jotain todella merkittävää ja hyvää nimenomaan Pälkäneellä. Daniel Medelplan kaiversi noina vuosina puulaattoihin aapisen, jonka merkitys Suomen kansan lukutaidon ja sivistyksen kannalta on ollut erittäin merkittävä.

Kostianvirran taistelukuvaus

Daniel Medelplan