Ajankohtaista

1.8.2023 alkaen vapautuvat varhaiskasvatuspaikat ovat haettavissa 12.4–7.5.2023

Varhaiskasvatuspaikat Hermannin (1-5v), Viirikukon (1-5v), Lumpeennupun (1-5v), Aitoon (1-5v) ja Harjun (1-5v) päiväkodeissa, Laitikkalan ryhmäperhepäiväkodissa sekä perhepäivähoidossa. Muutokset järjestämispaikkoihin ovat mahdollisia.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea myös hakuajan ulkopuolella. Alle kouluikäisen lapsen paikkaa tulee hakea neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Mikäli hoidon tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta, on paikkaa haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Asiasta tarkemmin kohdassa "hakeminen"

 

Luontotoiminnan Metsätähdet aloitti toimintansa kodalla 9.1.2023

Aamun hämäryydessä Syrjänharjussa sijaitsevalla upouudella kodalla viritellään kamiinaan tulta, sillä luontoesiopetusryhmä Metsätähtien puuhat ovat pian alkamassa. Sadan eskaripäivän juhla on juuri vietetty ja kevättä kohti kuljetaan vauhdilla. Aamupiirille kokoonnutaan kirjavien räsymattojen keskelle. Viikon ohjelmassa on ainakin luistelua, nikkarointia, matematiikan kynätehtäviä, mittaamista luonnossa ja lumen sulatusta nuotiolla. Koululaisiakin saapuu vierailulle. Ympäröivässä metsässä lumen alta pilkistelee isoja oksia sekä kaatuneita puita, joista rakennellaan monen lapsen voimin majoja. Muistutellaan, että otetaan vain sellaista, mistä luonto on jo luopunut. Ei siis revitä irti mitään maassa vielä kasvavaa. Yksi huomaa oksasta muodostuvan F-kirjaimen, toinen kirjoittaa hankeen kepillä “APUA” leikissä pulaan joutuessaan. “No mä vaan mietin, että mitä kirjaimia siihen tulee ja sit kirjoitin”, hymyilee tekstin tekijä aikuisen ihmetellessä uuden taidon oppimista.

Vuoden alussa koitti kauan odotettu hetki, kun kodalle juoksivat innokkain askelin sen ensimmäiset käyttäjät. Viimeisille metreille asti ennen kevätlukukauden alkua kodalla kävi kova kuhina; viritettiin sähköjä, kannettiin sisään jääkaappia ja ulos biokäymälää, varastokonttia sekä polttopuita. Laatikoihin astioita ja aamiaistarpeita, lapsille vilttejä ja tyynyjä satuhetkille. Eskarit ovat ottaneet uuden ympäristön nopeasti omakseen ja palaute on ollut pelkästään positiivista. Eikä ihme, onhan oppimisympäristö aivan omaa luokkaansa. Luonto innoittaa tekemään yhteistyötä ja tutkimaan. Löytyy myös leveäoksaisia kuusia, joiden alle istahtaa tuumimaan maailmanmenoa, jos siltä tuntuu. Metsään mahtuu liikettä, ääntä ja rauhoittumista. Toiminnalliset menetelmät antavat hyvät lähtökohdat oppimiselle ihan jokaiselle lapselle. Monenlainen elämyksellisyys sekä lapsen aktiivinen rooli kota-arjen askareissa toimii oppimista eteenpäinvievänä asiana kuin huomaamatta.