Ajankohtaista

Varhaiskasvatus saa vanhemmilta kiitosta

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys- ja palvelukykykysely toteutettiin 17.11.2023-14.01.2024. Kyselyyn osallistuivat pälkäneläiset perheet, jotka käyttävät kunnan varhaiskasvatuspalveluja.

Kysymykset kohdentuivat varhaiskasvatuksen laatukriteereihin. Varhaiskasvatuksen piirissä on Pälkäneellä n. 200 perhettä, joista 70 vastasi kyselyymme. Kyselyllämme pyysimme myös palautetta Daisy -toiminnanohjausjärjestelmän toimivuudesta. Saatujen vastausten perusteella voimme kehittää palveluamme entistä laadukkaammaksi.

Tulosten yhteenvetoa ja kehittämiskohteita

 


Luontotoiminnan Metsätähdet Syrjänharjun kodalla

Aamun hämäryydessä Syrjänharjussa sijaitsevalla upouudella kodalla viritellään kamiinaan tulta, sillä luontoesiopetusryhmä Metsätähtien puuhat ovat pian alkamassa. Sadan eskaripäivän juhla on juuri vietetty ja kevättä kohti kuljetaan vauhdilla. Aamupiirille kokoonnutaan kirjavien räsymattojen keskelle. Viikon ohjelmassa on ainakin luistelua, nikkarointia, matematiikan kynätehtäviä, mittaamista luonnossa ja lumen sulatusta nuotiolla. Koululaisiakin saapuu vierailulle. Ympäröivässä metsässä lumen alta pilkistelee isoja oksia sekä kaatuneita puita, joista rakennellaan monen lapsen voimin majoja. Muistutellaan, että otetaan vain sellaista, mistä luonto on jo luopunut. Ei siis revitä irti mitään maassa vielä kasvavaa. Yksi huomaa oksasta muodostuvan F-kirjaimen, toinen kirjoittaa hankeen kepillä “APUA” leikissä pulaan joutuessaan. “No mä vaan mietin, että mitä kirjaimia siihen tulee ja sit kirjoitin”, hymyilee tekstin tekijä aikuisen ihmetellessä uuden taidon oppimista.

Vuoden alussa koitti kauan odotettu hetki, kun kodalle juoksivat innokkain askelin sen ensimmäiset käyttäjät. Viimeisille metreille asti ennen kevätlukukauden alkua kodalla kävi kova kuhina; viritettiin sähköjä, kannettiin sisään jääkaappia ja ulos biokäymälää, varastokonttia sekä polttopuita. Laatikoihin astioita ja aamiaistarpeita, lapsille vilttejä ja tyynyjä satuhetkille. Eskarit ovat ottaneet uuden ympäristön nopeasti omakseen ja palaute on ollut pelkästään positiivista. Eikä ihme, onhan oppimisympäristö aivan omaa luokkaansa. Luonto innoittaa tekemään yhteistyötä ja tutkimaan. Löytyy myös leveäoksaisia kuusia, joiden alle istahtaa tuumimaan maailmanmenoa, jos siltä tuntuu. Metsään mahtuu liikettä, ääntä ja rauhoittumista. Toiminnalliset menetelmät antavat hyvät lähtökohdat oppimiselle ihan jokaiselle lapselle. Monenlainen elämyksellisyys sekä lapsen aktiivinen rooli kota-arjen askareissa toimii oppimista eteenpäinvievänä asiana kuin huomaamatta.

Pälkäneen varhaiskasvatuksessa Metsätähdet on ensimmäinen luontopainotuksen omaava ryhmä. Esiopetussuunnitelmat toimivat pohjana vuoden sisältöjen rakentamiselle, luontopainotus taas ohjaa oppimaan ja tekemään ulkona aina kun on mahdollista. Ryhmä viettää kodalla melkein koko viikon aamusta iltapäivään. Aamupäivisin pakettiauto kaartaa pihaan ja kodan eteiseen ilmestyy laatikoissa lounas, välipala sekä juomavettä. Metsäeskaritoiminta saa jatkoa myös ensi lukuvuonna. Tänä vuonna toimintaa on luotsannut seuraavanlainen kokoonpano:

 

Vera Suutari on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja hän on opiskellut esi- ja alkuopetuksen lisäopintoja yliopistossa. Yhteisöpedagogin opinnoissa Vera suuntautui seikkailukasvatukseen ja vaikuttui toiminnallisen oppimisen mahdollisuuksista jo tuolloin. Esiopetuksessa on helppo hyödyntää toiminnallisia menetelmiä ja elämyspedagogiikkaa lasten oppimisen tukena. "Vielä kun sain motivoituneen ja samanhenkisen tiimin puhaltamaan yhteen hiileen, niin uskon lopputuloksen kantavan pitkälle. Parasta työssäni on kuitenkin lasten innostus, ideat, halu kokeilla ja oppia uutta sekä välitön palaute. Lapset ovat niin aitoja."

Anna Salosen koulutushistoriaan kuuluu kasvatustieteen kandidaatin (varhaiskasvatuksen opettaja) tutkinto, erityisopetuksen, luonto-ohjaajan sekä ympäristökasvattajan opinnot. Pitkä partiotausta on mahdollistanut lapsiryhmien ja perheiden ohjaamisen luonnossa sekä erilaisten tapahtumien organisoinnin. "Metsäeskari on kyllä huikea juttu! Lapset tarttuvat lumilapioihin, huolehtivat kotaan polttopuita ja auttavat lounaan kattamisessa. Kömpivät syliin harmituksen tullen ja satuhetken alussa pyytävät silittämään. Suuret, pienet ihmiset. Metsän poluilta kohti koulua."

Terhi Kallio on kasvatus- ja ohjausalan lastenohjaaja. Lisäksi hän on opiskellut kasvatustieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa. Terhin osaamisalaa on erityisesti monenlaiset kädentaidot ja pohjattomista materiaalivarastoista löytyykin yhtä ja toista eskareiden kanssa työstettäväksi. Yrittäjänä vietetyt vuodet ovat antaneet hyviä valmiuksia ratkaista monenlaisia eteen tulevia kysymyksiä täysin uudenlaista oppimisympäristöä rakentaessa.

Kota sekä toiminta ovat herättäneet paljon kiinnostusta täällä ja muualla. 

Luontotoiminnassa koetut positiiviset tunteet edistävät hyvän luontosuhteen muodostumista, joka kantaa nuoruuteen ja aikuisuuteen saakka. Luonnossa viihdytään ja siitä halutaan pitää huolta. Metsäretkillä annamme lapsen mielikuvitukselle paljon tilaa. Vapaa leikki mahdollistuu ja lapsen leikkitaidot sekä sosiaaliset taidot vahvistuvat. Luonnossa on myös mahdollisuus helposti hakeutua olemaan itsekseen niin halutessaan. Ulkona toiminnallisesti oppiminen on osa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arkea ja kehitämme sitä tukevaa materiaalia tarpeen mukaan. Erilaisissa maastoissa liikkuminen ja leikkiminen kehittävät lapsen motorisia taitoja. Tehtävänä on opettaa lapsia kunnioittamaan luontoa ja sen ilmiöitä sekä ohjata heitä kestävään elämäntapaan. Luontotoiminnan kehittäminen on meille tällä hetkellä ajankohtaista. Tähän toimintaan oleellisesti liittyy myös lapsille annettava tuki. Metsä luo oivalliset olosuhteet lapsille, joilla on haasteita mm. tunnetaitojen suhteen. Metsä rauhoittaa ja auttaa lasta keskittymään paremmin ( Pälkäneen kunnan varhaiskasvatussuunnitelma, esiopetuksen opetussuunnitelma 1.8.2022)

Metsätähtien toimintaa voi seurailla myös Instagramissa "Pälkäneen Metsätähdet" -nimisellä tilillä

 

ANNA PALAUTETTA VARHAISKASVATUKSESTA