Haja-asutuksen jätevesihuolto verkostojen ulkopuolella

Kiinteistöllä vuoden 2004 alusta käytössä olleet ranta- tai pohjavesialueella sijaitsevat jätevesijärjestelmät, jotka eivät täytä asetuksen (157/2017) 4 §:ssä säädettyjä vaatimuksia, on saatettava vaatimusten mukaisiksi viimeistään 31.10.2019 mennessä. Muilla alueilla jätevesijärjestelmät pitää uusia rakennuksen rakentamiseen verrattavissa olevien rakennuslupaa vaativien remonttien yhteydessä tai jos rakennetaan vesikäymälä tai tehdään vesi- ja viemärilaitteistoja koskeva luvanvarainen korjaus- ja muutostyö, jossa järjestelmä uusitaan tai kokonaisuudessaan korjataan.

Niissä kiinteistöissä joissa jätevesiä syntyy vähäisiä määriä (ns. kantovedelliset kiinteistöt), talousvedet voidaan johtaa käsittelemättä maahan. Jätevedet eivät saa kuitenkaan aiheuttaa ympäristön pilaantumisen vaaraa eivätkä sisältää käymälävesiä. Esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen varustetaso vaikuttaa siihen, katsotaanko syntyvien jätevesien määrä niin vähäiseksi, ettei niitä tarvitse puhdistaa ennen maahan johtamista. Talousjätevesiä, mukaan lukien saunomisvesiä, ei koskaan saa johtaa puhdistamattomana suoraan pintavesiin.

Jätevesijärjestelmän uusiminen

Jätevesijärjestelmän uusiminen tai rakentaminen vaatii toimenpidaluvan. Jos kiinteistöllä tehdään samalla rakennuslupaa edellyttäviä korjaus- tai muutostöitä, sisältyvät myös jätevesijärjestelmää koskevat uudistamis- tai muutostyöt samaan lupaharkintaan. Lupaa haetaan rakennusvalvonnasta sähköisesti Lupapiste.fi -palvelussa.

Jätevesijärjestelmästä tulee laatia suunnitelma silloin, kun järjestelmä rakennetaan tai olemassa olevan järjestelmän toimintaa tehostetaan. Jätevesijärjestelmää koskeva suunnitelma on liitettävä maankäyttö- ja rakennuslain nojalla tehtävään lupahakemukseen. Suunnitelman on sisällettävä riittäviin lähtötietoihin perustuvat tiedot jätevesien käsittelyjärjestelmän mitoituksesta, rakenteesta, toimintaperiaatteesta, arvio saavutettavasta käsittelytuloksesta ja jätevesien ympäristökuormituksesta sekä muut järjestelmän rakentamiseksi, käyttämiseksi ja valvomiseksi tarpeelliset tiedot.

Jätevesijärjestelmää suunniteltaessa tulee huomoida kunnan ympäristönsuojelumääräykset sekä mahdolliset kaavamääräykset. Mikäli kiinteistöllä ei pystytä noudattamaan ympöäristönsuojelumääräyksiä, tulee kiinteistölle hakea poikkeusta ympäristönsuojelumääräyksistä. Poikkeusta on haettava ennen toimenpideluvan myöntämistä. Poikkeusta haetaan Pälkäneen kunnan rakennus- ja ympäristöjaostolta. Hakemuksen käsittelystä veloitetaan ympäristönsuojeluviranomaisen voimassa olevan taksan mukainen maksu.

Pälkäneen alueella toimivien jätevesisuunnittelijoiden yhteystietoja voi etsiä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen jätevesisosaaja-sivustolta.

Poikkeaminen talousjätevesien puhdistusvaatimuksista

Ranta- ja pohjavesialueilla on mahdollista hakea poikkeusta talousjätevesien puhdistusvaatimuksista enintään viiden vuoden määräajaksi kerrallaan. Poikkeamisen myöntämisen edellytyksenä on, että ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta on kiinteistön käyttö huomioon ottaen pidettävä huomattavan vähäisenä verrattuna käsittelemättömän jäteveden aiheuttamaan kuormitukseen tai käsittelyjärjestelmän parantamiseksi edellytetyt toimet korkeiden kustannusten ja teknisen vaativuuden vuoksi kokonaisuutena arvioiden ovat kiinteistön haltijalle kohtuuttomat. Arvioitaessa toimien kohtuuttomuutta kiinteistön haltijan kannalta otetaan huomioon:

1) kiinteistön sijainti viemäriverkoston piiriin ulotettavaksi tarkoitetulla alueella;

2) kiinteistön haltijan ja kiinteistöllä vakituisesti asuvien korkea ikä ja muut vastaavat elämäntilanteeseen liittyvät erityiset tekijät;

3) kiinteistön haltijan pitkäaikainen työttömyys tai sairaus taikka muu näihin rinnastuva sosiaalinen suorituseste.

Lupaa poikkeamiseen haetaan Pälkäneen kunnan rakennus- ja ympäristöjaostolta. Poikkeamisen käsittelystä peritään voimassa olevan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu.

Automaattisesti vapautettuja jätevesijärjestelmien korjausvelvoitteesta ovat sellaiset kiinteistöt, joiden omistaja tai haltija on syntynyt ennen 9.3.1943 ja asuu vakituisesti kiinteistöllä edellyttäen, että kiinteistön jätevesijärjestelmä on käyttökuntoinen eikä aiheuta ympäristön pilaantumisen vaaraa. Ikävapautus ei koske vapaa-ajan kiinteistöjä.

Kaavakkeet poikkeamisen hakemista varten

Linkkejä