22.04.2024

Kyläasumisen messuilla esitellään kylien ihanuutta ja kannustetaan maallemuuttoon - ohjelma on nyt julkistettu

Pälkäneellä Luopioisten kirkonkylässä järjestetään 8.–9.6.2024 Kyläasumisen messut. Luopioisten liikuntahalli täyttyy kyläasumisen ja rakentamisen teemoja esittelevästä näyttelyalueesta, ja kaksipäiväinen ohjelma tarjoaa tietoa ja kokemuksia maallemuuttoa harkitseville.

Maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo Suomen Kylät ry:stä kertoo ohjelmalavalla, miksi kylä on unelmapaikka. Sunnuntaina 9.6. Luopioisten ja lähialueen asukkaat avaavat kävijöille kotejaan ja pihojaan.

Messut järjestää Luopioisten yrittäjäyhdistys yhteistyössä Pälkäneen kunnan kanssa. Tapahtuma on osa valtakunnallisen Avoimet Kylät -päivän (8.6.) tarjontaa. Kesäviikonlopun aikana pääsee konkreettisesti aistimaan, millaista on elää Pälkäneen kylissä.

Yrityksiä, yhdistyksiä ja muita toimijoita on näytteilleasettajina yli 50. Pälkäneläinen osaaminen ja elämäntapa esittäytyy laajasti, ja messujen ruokatorilla saadaan nauttia paikallisia herkkuja. Rakentamisen teemaa messuille tuovat talotoimittajat, alan paikalliset yritykset ja muut asumisen palvelut. Kaikkiaan kymmenen kyläyhdistystä on mukana kertomassa kyläasumisen mahdollisuuksista ja yhteisöllisyyden tuomasta viihtyvyydestä.

– Messupaikat varattiin loppuun ennätysnopeasti. Tämä kertoo paikallisesta aktiivisuudesta ja halusta tehdä ainutlaatuinen kyläasumista esittelevä tapahtuma. Vastaavaa en usko tänä kesänä kotimaasta löytyvän, kertoo tapahtuman järjestelytyöryhmän jäsen Seppo Kääriäinen.

Puhetta maaseutuasumisesta sekä inspiraatiota rakentajalle ja kodin laittajalle

Lauantaina 8.6. ohjelmalavalla kuullaan maallemuuton ja monipaikkaisuuden asiantuntijaa Johanna Niilivuota, aitoolaista viininviljelijä Kari Latvusta ja pälkäneläistä puutarhuri, arboristi, yrittäjä Päivi Shnoroa. Sunnuntaina Jussi ja Saija Haavisto kertovat kokemuksistaan ekologisen, esteettömän ja esteettisen talon rakentajina. Kiertotalousneuvoja Raini Kiukas tarjoaa tietoiskun kompostoinnin hyödyistä ja keksijä Raimo Flink esittelee erityisen puutarhansa. Messut avaa Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka.

– Messukävijä voi vierailla kunnalla myynnissä olevilla tonteilla Pälkäneen kuntakeskuksessa ja kylissä Luopioisissa, Aitoossa ja Rautajärvellä. - Reilunkokoisia tontteja omien unelmien toteuttamiseen on tarjolla taajamissa sekä omaa rauhaa ja maapaikkaa etsivälle, kertoo Pälkäneen kunnan elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä.

Paikallisten taloja ja kesäpihoja avoinna

Toisena messupäivänä avataan vierailukohteiksi kaikkiaan kahdeksan taloa ja pihaa, joita omistajat ja asukkaat esittelevät. Teemoina ovat hirsi- ja korjausrakentaminen, yhteisöasuminen, minitalot sekä pihat ja puutarhat.

Avoinna ovat vanha kyläkauppa Puutikkalassa, restauroitu vanha pappila Haltian kylässä sekä Osuuskunta Pöllökartanon historiallinen talo ja terveellisen hirsirakentamisen kohde Villa Marjala Luopioisissa. Pienten asuinneliöiden toimivuutta pääsee näkemään ViherKostialan ja Eco Villaksen minitaloissa Luopioisten kirkonkylässä. Tutustuttavana on myös kaksi pihakohdetta.

Messutapahtuma on avoinna la–su 8.–9.6. klo 12–16. Avoimet talot ja pihat -kohteet avoinna su 9.6. klo 14–17.

Lisätietoja
Ohjelma kokonaisuudessaan, näytteilleasettajat sekä avoimet talot ja pihat:
www.kotipalkaneelta.fi/kylaasumisen-messut

Messut:
Seppo Kääriäinen
seppo.kaariainen@kukkialle.fi
p. 0400 513 664.


Pälkäneen kunnan tonttitarjonta:
Elinvoimajohtaja Sirkku Mäkelä
sirkku.makela@palkane.fi
p. 050 521 5240.