13.04.2023

Pälkäne on mukana Miljoona roskapussia -kampanjassa

Pälkäneen kunta on mukana 13.4. alkaneessa Miljoona roskapussia -kampanjassa. Ylen järjestämä kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia keräämään ympäristöstään miljoona pussillista roskaa kahden kuukauden aikana. Hyvän mielen siistimistalkoisiin on ilmoittautunut mukaan yli 150 kuntaa ja kaupunkia sekä joukko järjestöjä ja seuroja.

Kerättyjen roskapussien määrä merkitään Ylen verkkosivuille reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, josta roskat on siivottu. Roskalaskuri on osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.

Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio. Yhdessä suomalaisten kanssa roskia keräävät myös monet julkisuudet kasvot. Kampanja päättyy 14.6.2023.

Nyt kisaamaan naapurikuntien kanssa!

Lähiympäristön siistimisen ohessa luvassa on myös kisa kuntien välillä. Tule mukaan keräämään roskia ja päihittämään siisteydessä kampanjassa mukana olevat Valkeakoski, Akaa ja Urjala! Eniten roskapusseja kerännyt ja niitä Ylen laskuriin merkinnyt kunta saa loppuvuodeksi käyttöönsä Etelä-Pirkanmaan siistein kunta -tittelin!

Miten osallistun?

Kuka tahansa voi osallistua – ohjeet ovat yksinkertaiset:

  1. Ota mukaan hanskat ja tyhjä pussi sekä mahdolliset roskapihdit. Kunnantalolta saa asiakaspalvelun aukioloaikoina roskapusseja ja hanskoja sekä lainaksi suojaliivejä.
  2. Lähde ulos – yksin tai porukalla. Samalla hoituvat työt, ulkoilu ja seurustelu!
  3. Kerää roskia ympäristöstä. Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty. Pussi voi olla esimerkiksi 25 litran pussi (ruokakaupoissa myytävä koko) tai vaikka hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia siivotaan!
  4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun pussi on täysi. Voit viedä roskat julkisiin roskiksiin.
  5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Pälkäneen kunnan kohdalle osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
  6. Haasta ystäväsi mukaan! Käytä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteita #MiljoonaRoskapussia ja #MiljoonaRoskapussiaPälkane

Huomioitavaa Pälkäneellä liikkuessa

Pääteiden varrelta (Lahdentie, Luopioistentie, Hämeenlinnantie ja Valkeakoskentie) ei saa mennä keräämään roskia liikenneturvallisuussyistä. Nämä alueet hoitaa ELY-keskus tienomistajana.

Lue turvallisuuteen liittyen myös Väyläviraston ohjeet ja katso roskien keräämisen yleinen turvallisuus- ja hygieniaohjeistus

Järjestö tai seura, tule mukaan!

Edustatko jotain seuraa tai järjestöä? Kootkaa rivit ja lähtekää siistimään lähiympäristöä ja viettämään yhteistä aikaa! Ilmoita kampanja-aikana järjestettävistä roskienkeruutalkoista etukäteen Pälkäneen tapahtumakalenterissa osoitteessa visitpalkane.fi, joilloin niistä voidaan tiedottaa myös kunnan muissa kanavissa. Näin saat tempauksellesi näkyvyyttä ja enemmän osallistujia mukaan.

Lisätietoa kampanjasta Ylen tiedotteessa https://yle.fi/aihe/a/20-10004432 sekä Ossi Kekki, Ilmastoasiantuntija, Valkeakoski, Akaa, Urjala & Pälkäne, p. 040 335 6014, ossi.kekki@valkeakoski.fi